-
  • OSSUARIUM ORTHEN
  • Bottenhuis begraafplaats, Den Bosch
  • OSSUARIUM ORTHEN
  • TWEE EEUWEN LEVEN IN DEN BOSCH
    Een ossuarium is een gebouw waar beenderen van overledenen bewaard worden. Ons voorstel is om deze plek van herinneringen te koppelen aan de geschiedenis van de stad Den Bosch.

    Het ossuarium wordt vormgegeven als een monumentaal kubusvormig volume dat de twee hoofdassen op de begraafplaats verbindt. Door selectieve bomenkap en het verhogen van het talud aan de zijde van de rumoerige weg, ontstaat een rustige open ruimte voor een landmark.

    De robuuste gevel wordt opgebouwd uit hergebruikte grafstenen. De repetitie van de vele doosjes met beenderen wordt gebruikt om een sacrale binnenwereld te maken. Binnen zijn de doosjes veilig geborgen van invloeden van buitenaf en gerangschikt als een schil rond de centrale ruimte. Het ossuarium is toegankelijk middels een route door deze schil. Bezoekers hebben zicht in het interieur door bedrukte glaspanelen. Afbeeldingen van de geschiedenis van het leven in Den Bosch geven de herinneringen aan de overledenen een plaats.

    Op het dak aangekomen heeft men langs de twee assen overzicht over de weelderige begraafplaats Orthen. Het ossuarium is een plaats om te gedenken, een object dat twee honderd jaar leven in Den Bosch met het heden verbindt.

    Type : Utiliteitsbouw
    Lokatie : Den Bosch
    Opdrachtgever : BAI
    Status : Prijsvraag, genomineerd
    Periode : 2009
    Team : WE architecten (Wouter van Alebeek, Erik de Vries)