-
  • Jossingfjord
  • Cultuurgebouw, Noorwegen
  • PDF
  • JOSSINGFJORD
  • IN BALANS
    In de Jøssingfjord is een sterk evenwicht van een spectaculair landschap en een rijke culturele- en industriële geschiedenis. Dit evenwicht kan verstoord worden als het nieuwe centrum naast de energiecentrale wordt geplaatst en daarmee de continuïteit van het fjord blokkeert. Het centrum moet geen een dominante hoofdrol krijgen, maar eerder een ondersteunende rol die de balans tussen cultuur en landschap alleen maar versterkt.

    Het centrum wordt daarom naar de rand van de berg geschoven en opgetild zodat het landschap van Jøssingfjord door kan blijven lopen en het centrum verbonden wordt met de FW44. Door het gebouw tegen de Fjordwand te plaatsen versterken ze, net als de Hellerhusen, elkaars karakter. Het opgetilde Jøssingfjordcentrum wordt nu een prachtig uitzichtspunt waarvan je een waanzinnig overzicht hebt van het Fjord, de mijnbouw en de Hellerhusen.

    Type : Utiliteitsbouw
    Lokatie : Jøssingfjord, Noorwegen
    Opdrachtgever : NAS
    Status : Prijsvraag
    Periode : 2011
    Team : Wouter van Alebeek, Erik de Vries
  • Situatie in het dal van de Jøssingfjord