• WARMTEHUB BRIELSELAAN
  • Warmtehub verbindt de Brielselaan en de Maashaven met het ss Rotterdam
  • Cortengevel met installaties-raam aan de Brielselaan
  • Situatie
  • Warmteoverslag-station werkt 24h per dag
  • De luifel geeft een verblijfsplek aan de Maashaven

De Warmtehub is een utiliteitsgebouw dat op een spannende manier een belangrijke installatie van het duurzame warmtenet laat zien. Hiermee wordt restwarmte uit de haven gekoppeld aan huishoudens en bedrijven in Rotterdam. Tegelijkertijd vormt het een fantastische verblijfsplek dankzij de luifel aan de Maashaven waar men kan genieten van de avondzon. Installatiegebouwen vormen vaak blokkades voor stedelijke activiteit. De Warmtehub biedt door zijn ontwerp juist kansen voor activiteit op deze ontwikkelings-locatie.

De locatie die nu nog wordt gedomineerd door industriële activiteiten transformeert in de toekomst naar een gebied met een mix van wonen en werken aan een nieuwe boulevard langs de Maashaven. De hub is het eerste gebouw binnen die nieuwe ontwikkeling. Door het maken van de publieke plek, wordt de enige verbinding tussen de woningen van de aangrenzende buurt en het open uitzicht aan de haven versterkt.

Een robuust 'gevouwen' dak en vloer koppelen de twee hoofdonderdelen - een buffertank en een warmteoverslagstation- tot één samenhangend gebouw. De contrasterende witte buffertank wordt als monumentaal element omarmd door het Cor-ten dak. Een groot raam aan de Brielselaan laat een schim van de pompen en transformatoren in het warmteoverslagstation zien en maakt nieuwsgierig naar de functie van de installatie.

Het gebouwtype dat vaak als een omheind gesloten object wordt uitgevoerd, heeft op de Brielselaan middels een paar eenvoudige ingrepen een open en publiek karakter gekregen. Naast de wachtende passagier voor de watertaxi is er al een bootcamp-groepje onder de luifel gesignaleerd.

Type : Utiliteitsbouw
Lokatie : Brielselaan Rotterdam
Opdrachtgever : Warmtebedrijf Rotterdam / Visser Smit Hanab
Status : Opgeleverd
Periode : 2012 - 2014
Team : Wouter van Alebeek, Erik de Vries
Fotograaf : Filip Dujardin