-
 • ZEEBURGEREILAND 22B
 • 56 Appartementen en commerciële plint, Amsterdam
 • ZEEBURGEREILAND 22B
 • ZEEBURGEREILAND 22B
  Aan de centrale sportvelden van Zeeburgereiland ontwikkelt de Alliantie een woongebouw met huisartsenpraktijk in de plint. In een compact blok liggen 56 woningen met ontsluiting aan een binnenhof. De dubbelhoge entree aan het centrale sportveld geeft met brede trap toegang tot het binnenhof.

  Driedeling Blok 22B vormt samen met 22A (school) en 18A (sporthal) de zuid-oost wand aan de centrale sportvelden op Zeeburgereiland. De toekomstige school en sporthal vormen beide een horizontaal georiënteerd volume op een transparante plint. De silo's steken als verticaal volume boven de sporthal uit. Met een drie-deling in de opbouw van Blok 22B willen wij deze beide oriëntaties terug laten komen. De gevelwand aan de sportvelden wordt afgemaakt met de middenbouw die iets uitsteekt op een transparante plint. De bovenbouw refereert naar de silo's en ligt terug in de rooilijn. Om een goed ensemble te vormen en voor een goede aansluiting met kavel 22A zijn de rooilijnen op elkaar afgestemd: Aan de voorzijde ligt de plint en de middenbouw in dezelfde gevellijnen als de ROC. Om een goede zichtlijn op silo's mogelijk te maken vanuit de Geertje Wielemastraat wordt de schuine lijn van blok 22A opgepakt.

  Gevels Ook in de uitwerking van de gevels en de buitenruimtes speelt de horizontale drie-deling een belangrijke rol. De woningen in de middenbouw, die dichter op het maaiveld zijn gelegen, krijgen ingekaderde buitenruimtes ten behoeve van privacy en geborgenheid. De buitenruimtes in de bovenbouw steken uit om van het weidse uitzicht te genieten. De drie-deling geeft bovendien een prettigere schaal in de Eef Kamerbeekstraat.

  Ontsluiting Blok 22B heeft een alzijdige uitstraling. De woningen krijgen een markante dubbelhoge entree aan de centrale sportvelden, wat benadrukt wordt door het gevelgrid plaatselijk tot op het maaiveld te brengen. Vanuit de dubbelhoge entree geeft een brede trap toegang tot het centrale hof waaraan de woningen liggen. De woningen hebben een compacte rondgaande galerij-ontsluiting in het binnenhof. De lift en het hoofdtrappenhuis die toegang geven tot de galerij liggen direct aan de entreehal.

  Type : Woningbouw
  Lokatie : Zeeburgereiland Amsterdam
  Opdrachtgever : de Alliantie ontwikkeling
  Status : Opgeleverd
  Periode : 2017 - 2020
  Team : Wouter van Alebeek, Erik de Vries, Tugrul Avuclu, Niels Vernooij