• ZUIDHAVEN
  • ZUIDHAVEN
  • Hoekaansluiting bouwdelen LEVS en WE
  • Dubbelhoge loggias voor schaalsprong in gevelbeeld
  • Uitzicht over zee vanaf loggias

De locatie is een voormalige overslagplek voor containers van rederij Norfolk. Een weinig aantrekkelijke hoek in de verder levendige haven van Scheveningen. Uitgangspunt voor de ontwikkeling was dan ook om stad, haven en kust hier samen te laten komen in een mooie leefomgeving. ZuidHaven is ontworpen door LEVS en WE architecten. LEVS ontwierp het Kadeblok aan de haven. WE architecten heeft het Duinblok ontworpen met uitzicht op de duinen en zee.

De compositie balanceert duin en haven. De overgang tussen Kadeblok en Duinblok op de hoek is met aandacht ontworpen. Verschillende typologieën en gevelarchitecturen komen op een spannende manier samen. De horizontale gevel-geleding van de aansluitende blokken van het eerste plandeel gaat gradueel over in een gridgevel in het Duinblok en vervolgens in een verticale geleding in het Kadeblok. Het robuuste grid met dubbelhoge openingen in Duinblok, de uitstekende erkers in het Kadeblok en de verbindende plint met stalen portalen refereren naar het stoere karakter van de voormalige haven met gestapelde containers.

Uit de wind en in de zon. Op deze locatie, met uitzicht op de zee, duinen en de haven, waren het realiseren van goede buitenruimtes een belangrijk uitgangspunt. Beide blokken zijn voorzien van loggia's zodat bewoners beschut zitten tegen de zeewind. In het Duinblok zijn deze loggia's georiënteerd op het Zuidwesten, woningbreed en soms dubbelhoog.

Passende duurzame materialen. Natuurlijk moeten de materialen van de buitengevel hier bestand zijn tegen het harde weer aan de kust, gekenmerkt door zon, zout, zand en regen. Tegelijkertijd vertellen ze een verhaal over de plek. De zandkleurige bakstenen en de gevelplanken sluiten aan bij het strand, de duinen en de strandpaviljoens. Het zwarte staal in de plint en aluminium van de erkers herinneren aan de industrie van de oude haven. De gevelplanken zijn gerealiseerd van Resysta, een biobased materiaal gemaakt van een restproduct van rijstvlies. Door verschillende kleur- en textuurnuances toe te passen in het metselwerk, zijn verschillende gebouwdelen binnen het ensemble geaccentueerd.

Type : Woningbouw
Lokatie : Zuidhaven Scheveningen
Opdrachtgever : MRP development | VORM bouw
Status : Opgeleverd
Periode : 2017 - 2022
Team : Wouter van Alebeek, Erik de Vries, Jelmer van der Ploeg
Samenwerking : LEVS architecten